Brugen af mobiltelefonen

Hvor meget tid bruger du på din telefon? En time om dagen? To timer? Mere? Hvis du er som de fleste mennesker, bruger du sikkert mere tid, end du gerne vil indrømme, på at stirre på din telefonskærm.

Og det er ikke kun voksne, der er afhængige af deres telefoner. En nylig undersøgelse viste, at næsten halvdelen af alle teenagere føler, at de er afhængige af deres telefoner.

Hvad ligger der bag denne afhængighed? Det kan have noget at gøre med den måde, som vores hjerner reagerer på telefonbrug. Når vi får en notifikation eller ser en ny besked, frigiver vores hjerne et lille udbrud af dopamin, som er et kemikalie, der gør os glade og ophidsede.

Denne “dopaminhit” er vanedannende, og det er en af grundene til, at vi bliver ved med at vende tilbage til vores telefoner, selv når vi ved, at vi nok burde lægge dem fra os.

Så hvordan kan du bryde afhængigheden? Det begynder med bevidsthed. Når du først er klar over, hvor meget tid du bruger på din telefon, er det lettere at skære ned.

Prøv at sætte en grænse for dig selv. Du kan f.eks. love kun at bruge din telefon i en time om dagen. Eller du kan lave en regel om, at du ikke vil bruge din telefon under visse aktiviteter, f.eks. når du spiser eller er sammen med venner.