Det danske kongehus

Det danske kongehus er et konstitutionelt monarki, hvilket betyder, at det er et monarki, hvor monarkens magt er begrænset af landets love. Monarken er også statsoverhoved og øverstkommanderende for det danske militær. Danmarks nuværende monark er Margrethe II, som har siddet på tronen siden 1972.

Det danske kongehus nedstammer fra en linje af skandinaviske konger, der herskede over det nuværende Danmark, Sverige og Norge i det 9. og 10. århundrede. I 1849 blev Danmark et konstitutionelt monarki, og monarkens rolle blev begrænset til at være en galionsfigur. I dag udfører monarken stadig nogle ceremonielle opgaver, som f.eks. at åbne parlamentet og uddele hædersbevisninger, men størstedelen af deres magt ligger i deres evne til at udnævne regeringsmedlemmer.

Det danske kongehus har haft mange berømte medlemmer gennem årene, herunder dronning Margrethe II, kong Frederik IX (som regerede fra 1947 til 1972) og prins Henrik (dronning Margrethe II’s mand). Den nuværende tronfølger er kronprins Frederik, som er gift med den australskfødte kronprinsesse Mary. De har fire børn: De har fire børn: prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.