En af de mest værdifulde virksomheder i verden

Apple Inc. er en amerikansk multinational teknologivirksomhed med hovedsæde i Cupertino, Californien, som designer, udvikler og sælger forbrugerelektronik, computersoftware og onlinetjenester. Blandt virksomhedens hardwareprodukter er iPhone-smartphonen, iPad-tabletcomputeren, Mac-personalecomputeren, den bærbare medieafspiller iPod og Apple Watch-smartwatchet. Apples software omfatter styresystemerne macOS og iOS, medieafspilleren iTunes, webbrowseren Safari og programmeringssproget Swift. Dens onlinetjenester omfatter iCloud-lagringstjenesten, den digitale distributionsplatform App Store og abonnementsmusiktjenesten Apple Music.

Apple blev grundlagt den 1. april 1976 af Steve Jobs, Ronald Wayne og Steve Wozniak. Virksomhedens første produkt var Apple I-personalkomputeren. Det blev efterfulgt af Apple II-personalecomputeren i 1977, som blev en af verdens mest solgte personlige computere. Virksomhedens indtægter voksede hurtigt i løbet af 1980’erne takket være dens innovative værktøjer til desktop publishing og softwareudvikling. Efter en kortvarig konkurs i 1997 blev Apple en dominerende aktør på markedet for mobile enheder med lanceringen af iPhone i 2007. I 2011 introducerede Apple iCloud og begyndte at sælge digitalt indhold via iTunes Store, App Store og iBooks Store.

I dag er Apple en af de mest værdifulde virksomheder i verden med en markedsværdi på over 900 mia. dollars. Den beskæftiger over 120.000 medarbejdere og driver snesevis af detailbutikker rundt om i verden.