Værktøj til kirugi

Der er mange forskellige typer værktøj, der anvendes under kirurgiske operationer. Nogle af de mest almindelige omfatter:

-Skalpeller: Skalpeller er tynde, skarpe knive, der bruges til at lave snit i huden.

-Tænger: Tænger er lange, tynde instrumenter, der bruges til at gribe og holde væv.

-Retraktorer: Retraktorer bruges til at holde hud og væv tilbage under operationen.

-Nåle: Nålene bruges til at sy sårene sammen.

-Suturer: Suturer er et trådlignende materiale, der bruges til at lukke sår.

-Kauter: Kauter er en anordning, der bruger varme eller elektricitet til at forsegle blodkar.

-Lasere: Lasere bruges til at foretage præcise snit i vævet.

-Endoskoper: Endoskoper er lange, tynde rør med et lys og et kamera i enden. De bruges til at se inde i kroppen under en operation.

Der findes endvidere værktøj til tandlæge kirurgi her.

Hvad er kirugi?

Kirurgi er et medicinsk speciale, hvor der anvendes operative manuelle og instrumentelle teknikker på en patient til at undersøge eller behandle en patologisk tilstand som f.eks. sygdom eller skade for at forbedre kroppens funktion eller udseende.

Hvad er de forskellige typer kirurgiske instrumenter?

Kirurgiske instrumenter kan groft sagt inddeles i fem klasser: skærende og dissekerende instrumenter, gribe og holdeinstrumenter, hæmostatiske instrumenter, retraktorer og belysningsudstyr.

Skærende og dissekerende instrumenter anvendes til at skære, skære eller dissekere væv. Disse instrumenter kan være skarpe (f.eks. skalpeller) eller sløve (f.eks. sakse). Grebs- og holdeinstrumenter anvendes til at holde væv eller organer på plads. Disse instrumenter kan være lige (f.eks. pincet) eller buede (f.eks. hæmostater).

Hæmostatiske instrumenter anvendes til at kontrollere blødninger under operationen. Disse instrumenter kan være midlertidige (f.eks. tourniquets) eller permanente (f.eks. ligaturer).