Vil du bestige toppen?

Mount Everest, der ligger i Mahalangur Himalaya på grænsen mellem Nepal og Tibet, er verdens højeste bjerg med en højde på 8.848 meter. Bjerget blev opkaldt efter George Everest, der var generalinspektør i Indien fra 1843 til 1879.

Everest blev opmålt første gang i 1841 af den britiske Great Trigonometric Survey. Det blev bestiget første gang i 1953 af Edmund Hillary og Tenzing Norgay. Siden da har mere end 4.000 mennesker nået toppen. Selv om det teknisk set ikke er svært, er det en anstrengende og farlig bestigning, og mange mennesker er døde i forsøget på at nå toppen.

Det anslås dog, at mellem 800 og 1.000 mennesker hvert år forsøger at bestige Mount Everest. Af dem, der forsøger at nå toppen, lykkes det for omkring halvdelen. Man kan derfor med sikkerhed sige, at mellem 400 og 500 mennesker når toppen af Mount Everest hvert år. Selv om det kan virke som meget, blegner det faktisk i sammenligning med nogle af de andre populære bjerge i verden. For eksempel bestiger mere end 20.000 mennesker Mount Fuji i Japan hvert år!