New Zealand er et land, der ligger i det sydvestlige Stillehav. Landet består geografisk set af to hovedlandmasser – Nordøen og Sydøen – og omkring 600 mindre øer. New Zealand ligger ca. 1.500 kilometer øst for Australien på tværs af Tasmanhavet og ca. 1.000 kilometer syd for Stillehavsønationerne Ny Kaledonien, Fiji og Tonga. Wellington er landets hovedstad og det mest befolkede byområde med 412.000 indbyggere. Auckland, Christchurch og Hamilton er andre større byområder.
New Zealand var en af de sidste større landmasser, der blev bebygget af mennesker. De første bosættere ankom fra Polynesien i omkring 1250 e.Kr. Der blev oprettet en britisk koloni i New Zealand i 1840; den deraf følgende Waitangi-traktat gjorde New Zealand til en del af det britiske imperium. Uafhængighed blev opnået i 1907. I dag er størstedelen af New Zealands befolkning på 4,7 mio. af europæisk afstamning; Māori udgør det største mindretal, efterfulgt af asiater og stillehavsøboere. Engelsk er det officielle sprog, selv om māori og newzealandsk tegnsprog også er anerkendt som officielle sprog.
Økonomien er meget diversificeret med vigtige sektorer som landbrug, skovbrug, fiskeri, turisme, produktion og tjenesteydelser. Landbruget tegner sig for ca. 2 % af BNP; pastoral landbrug er fremherskende, men gartneri er ved at få større og større betydning. Skovbruget tegner sig for ca. 5 % af BNP; tømmerproduktion er en vigtig industri. Fiskeriet tegner sig for næsten 3 % af BNP; eksportindtægterne fra fisk og skaldyr er betydelige. Fremstillingsindustrien tegner sig for næsten 17 % af BNP; den er særlig vigtig for eksporten. Tjenesteydelser tegner sig for næsten 60 % af BNP og beskæftiger omkring tre fjerdedele af arbejdsstyrken. Handelssanktioner har reduceret eksportindtægterne og den økonomiske vækst i de seneste år; de økonomiske vækstudsigter er dog fortsat positive på grund af en stærk turisttilstrømning, stigende forbrugerefterspørgsel og stigende investeringer i nye teknologisektorer.